أول شهر رمضان رحمة، وأوسطه مغفرة، وآخره عتق من النار
awal bulan ramadahan itu Rahmah, pertengahannya Maghfirah, dan penghujungnya pembebasan dari api meraka
awal bulan ramadahan itu Rahmah, pertengahannya Maghfirah, dan penghujungnya pembebasan dari api meraka
salam ramadhan semua. dah berlalu lebih sepuluh hari, berbaki kurang 20 hari lagi. semoga puasa kita diberkati.
hari ini kita kongsi resepi. nampak macam susah nak buat, tapi bila dah tahu rupenye senang sangat. presenting, APAM BALIK.
hari ini kita kongsi resepi. nampak macam susah nak buat, tapi bila dah tahu rupenye senang sangat. presenting, APAM BALIK.
bahan-bahan,
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan susu segar/ susu cair
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda/ soda bicabornat
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan gula
jagung dalam tin (yang ade krim)
kacang tanah dikisar (sebelum kisar, goreng dulu tanpa minyak dan dibuang kulit)
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan susu segar/ susu cair
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda/ soda bicabornat
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan gula
jagung dalam tin (yang ade krim)
kacang tanah dikisar (sebelum kisar, goreng dulu tanpa minyak dan dibuang kulit)
cara membuatnya,
1. masukkan semua bahan (kecuali jagung dan kacang) ke dalam blender. kisar lebih kurang 1-2 minit. biarkan dalam 5-10 minit.
2. gunakan kuali leper atau tawar, panaskan dengan api yang sederhana kuat dan sapu dengan mentega sekeliling kuali.
3. tuangkan bancuhan memenuhi ruang kuali agak-agak ketebalan ikut kesukaan. tunggu sebentar dalam 3-4 minit sehingga rongga-rongga terbentuk.
4. taburkan, kacang, jagung dan gula di sebelah bahagian
5. lipat kepada 2 bahagian, dan angkat.
6. sapukan mentega di bahagian atas untuk impak kekilatan dan bersinar. potong.
7. sedia dihidang.
14 comments:
apam balik aka malay pan cake kini available di riyard hahaha.
akak selalu masuk dlm waffle maker jer, n selalunya guna yis sbb kalau isi baking powder skit2 mesti tak menjadi, nak isi banyak2 seriau plak...
kalo tadek blender cam ne?berminat la nk wat..hehehe..luper bg tau kmu bru ni kte amek resepi beger melesya kat blog kmu,kite msg ibu bukit cam ne nk wat,patu combine2 ngn ape yang present kat entry beger melesya tuh,.mase wat tu kecoh satu umah..hehehe..mule2 cam tak jadik sbb terlebih air,patu tepon ibu bukit die kate tambah tepong sampai jadi dough..bayangkan la lembik2 tu kitrg tambah tepong n gentel sampai keras..gedeyek gile.. bile kitrg ramai2 bekerjesame,terhasil gak la berger melesya n plan2 nk wat lagik one day..sedap gak la..hehehe
terpos 2 kali plaak..huhuhu..
nk tny,kalo nk wat apam balik nipis bole ke?kacang tu tak yah letak pape ke tok tumbok tu?garam ke gule ke?
ilasya: hehe semangat korang wat berger msia...rindu kat aku ler tuh..hehe.
kalau takde blender, pukul dengan tangn jela bagi sebati. kalau ade ketul2 tepung tuh, tapis sebelum tuang dalam kuali. kacang tuh tak yah letak pape. nanti nak letak gula, n jagung krim tuh pon manis gak
mmng semngat..hahaha
jagong krim tu came?bukan yang cam tgk kat org yang jual apam balik tuh?
ilasya: kalau ko gi kedai, nanti dia ade 2 jenis. jagung biasa n krim...beli yg krim aaa
sedap lagi ke yang krim tuh?tak penah tau pon..ade ke kat melesya nih?
ilasya:ade jer...klau takde yang krim tuh, nanti jagung tuh bersepah pulak. lagipun, nanti dalam dia jadi kering sgt lah pulak
kak mila: uhhu, lupe lak nak balas komen akak. akak gune self rising flour ke, tepung gandum gak? oo gune yis pon boleh ek
ooo my mouth is watering..i should try this :P
ila.. kalau guna self raising flour mmg menjadi.. tp kalau guna tepung biasa mesti tak jadi.. tension tul.
SRF kan mahal skit kikikiki.. selalu reserve utk wat kek jer (kedekut betul kan hahah)
safiya: please try...
kak mila: hmm, mmg ade resepi gune self rising flour gak. so eliminate b.powder n soda bica tuh lak ek...
waaa bes nya..mmg sng je ropanya ek...nat aku nk try gk la:)
fatanah: mmg senang pon...tapi mung kat sana sedak aar sume ado..bui pitih jah...
Post a Comment