::.Da' Sweet Friend Follows.::

Wednesday, February 16, 2011

satu penantian

Kata hatiku selalu membisik kau adalah milikku
Biar lama pun kutunggu saat kedewasaanmu
Daku tak pernah jemu menantimu
Di saat ku sendiri ku bayangkan wajahmu
Terkadang ku berilusi tentang dikau dan aku
(satu penantian,Dwen)

baru je lepas makan nestum. bile makan nestum je mesti rasa macam lepas demam. kenapa ntah. mungkin kenangan saya makan nestum bila takde selera kot. kalau takde selera selalunye demam. tapi hari nih tak demam pon. tapi makan nestum jugak. nestum tuh bau dia sedap. kalau dulu-dulu makan nestum sambil tengok tv dengan abah. cik ilasya selalu buatkan untuk abah. nestum abah mesti pekat. nestum atuk tak pekat sangat. nasib baik nestum nih pesan ngan kak SJ aritu. dia bawak dari tanah melayu. kat sini nandaaaa...uhuks, (mode: rindu kg halaman).

bila dah lama sangat tak balik, benda yang best boleh jadi tak best. tuh sebab emas tuh bukannye best sangat. balik-balik kite dok terkenang batu jugak. ayat nih adalah terinspirasi dari pepatah orang melayu yang selalu sinonim dengan orang dok luar nih. ala yang sultan pahang cakap kat sasa (read:safi salee) waktu dia berpindah ke liga negara lain tuh. pasal hujan and pasal batu dan emas tuh. sapa tak tahu pepatah tuh, baik resign jadi orang melayu. maluuu seh.

bila lama tak balik, benda dulu yang ko tak pernah heran pon ko boleh jadi heran. setakat nestum, dulu-dulu kadang-kadang kalau tak disebabkan raye pastu ibu buat kuih nestum, alamatnya dok penuh jelah tin nestum tuh. kalau takde sekali sekala nak tengok tv ngan abah sambil makan nestum tuh takdek sapa pon nak heran ke dia. bila dah duduk kat tempat yang tak jual nestum nih haru biru plak ngko mahukan nestum itu. itu pun nasib baik tahu ade yang pualang ke tanah melayu boleh le pesan2 dia bawakkan. kalau jenis yang terkurung tak kenal orang dan tak bertegur sapa lagilah ko kempuanan tak dapat makan nestum.

sebenarnya bukanlah nak sangat cerita pasal nestum nih. cuma nak cerita perihal bila duduk jauh dari tanah laman. banyak benda remeh yang selalu kita tak endah. bila dah takde baru kite perasan kita perlukan ia. saya tak kata duduk luar nih tak best. personally i feel granted being the one yang dipilih untuk berhijrah. yelah, kalau namanya pon hijrah, banyak ler perubahan besar yang berlaku dalam hidup. bila Allah takdirkan penghijrahan rasa syukur pasti ada. cerita pasal perubahan tuh kite coret di lain entri.

bila dok jauh, hubungan dengan yang jauh makin erat sebab Allah kasi rasa rindu. rasa rindu dengan orang tersayang kenkadang susah nak di buat-buat tak endah. kalau dok dekat, tak berjumpa setahun pun tak rindu sangat. tuh sebab ade lagu raye yang suruh anak-anak kota pulang ke desa. sebab derang nih walaupun dok jauh, tapi satu negara takde rasa nak balik jugak tengok orang tua. nih sebab jauh, tangan nak capai pon tak sampai. bila dah jaun nih kenangan2 lalu asyik mengetuk pintu hati. perkembangan hidup orang-orang tersayang pon boleh buat kita rasa sayu. buat insan2 yang ditinggalkan saat masih dalam kain bedung kini sudah pon berlari laju. yang dulu waktu ditinggalkan belum pandai melontar kata kini sudah pandai berbicara. terlepas milestones kehidupan itupun buat hati makin sayu. itu belum fikir yang berusia makin dimamah usia. disebabkan kejauhan ini adakah sempat dahi mereka kita kucup sebelum dijemput pergi. Nauzubillah, harap-harap kesempatan masih ada.

wajah yang dimamah usia,
walau nenek telah tiada wajahnya tetap segar diingatan
dan adik fafa pengganti iras nenek



raut wajah-wajah yang dirindu
aku membesar atas tangan mereka


anak-anak pewaris bangsa dan keturunan
milestones yang ketinggalan dihadap secara berdepanan

yang dahulunya rakan berjimba, kini sudah menempuh alam rumahtangga. sayu hati melihat mereka dalam dress perkahwinan. sayu kerana tidak dapat bersama merai hari bahagia.

kau yang kupanggil kakak

kau yang kuanggap adik

kawan, semoga jadi isteri solehah. new person in your live itu is not the same as what you have before. tapi percayalah, mereka (read: the hubbies) telah dicipta untuk melengkapkan hidup kita. you will discover that, percayalah. all the best in your new future adventure life.

ilalliqa' maasalamah


6 comments:

dandelion kiss said...

my sis in law buat nestum sebagai aiskrim malaysia. sedap!

apa khabar yang? semoha sihat sentiasa! =)

ila nursalida said...

cik ian: mesti sedap askem...

fathiah said...

ila..miss u a lot..

ila nursalida said...

kakak: me toooo:D

Adriana Ienaz Scabbia said...

:-*

ila nursalida said...

kak intan:ahaks..mis u allz