::.Da' Sweet Friend Follows.::

Tuesday, February 1, 2011

fi amaanillah

Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan (Surah Hud: 113)


cuaca di sini tidak lagi sesejuk minggu-minggu lalu. suhu sudah semakin meningkat. keadaan yang kata orang sedang-sedang molek, tak terlalu sejuk juga bukan panas membara. namun, saya di sini sedang dibarakan dengan berita krisis yang sedang melanda Mesir.


[Tahrir Square, Mesir]

Alhamdulillah, saya di sini sedang menyaksikan siaran langsung keadaan yang berlaku di perkarangan Tahrir, Mesir di mana puluh ribu rakyat berkumpul sebagai tanda protes mendesak pemerintah Hosni yang tidak Mubarak untuk berundur. perhimpunan ini dipercayai bukanlah diterajui oleh mana-mana parti politik, ianya adalah semata-mata suara dari anak-anak muda Mesir yang mahukan sebuah perubahan berlaku di tanah air mereka.

bagi yang ingin mengetahui latar belakang apa yang terjadi di sana boleh baca cebisan artikel di bawah yang dipetik dari karangan Tuan Guru Haji Nik Aziz,

 • Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

 • Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

 • Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran. Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti denganrahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).

 • Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat. Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?

 • Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel. Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.

 • Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya. Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.

 • Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya. Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.

 • Sekian, wasalam.
  Yang Amat Berhormat Tuan Guru Dato Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat, Bertarikh : 27 Safar 1432H bersamaan 1 Februari 2011M


  sumber dan lagi gambar klik sini

  saya berdoa agar rusuhan ini segera berakhir, dan perubahan segera berlaku. wahai pemimpin sedarlah, dengarlah suara rakyat anda. saya dan seluruh rakyat Malaysia kini sedang merisaukan nasib pelajar-pelajar kita di sana. semoga mereka semua selamat dan aman hendaknya.

  fi amaanillah
  wallahua'lam  2 comments:

  zulaikha mz said...

  dah lama x baca blog ila. sebanarnya ika memang tertarik dengan keadaan di timur tengah sekarang, teori domino sedang berjalan. lepas satu, satu pemerontakan berlaku. percaya tak bila baca setiap ulasan penulis blog mengenai nasib pelajar, ada rasa sayu dan kadang2 menitis air mata. di saat tahu mereka selamat dan akan dibawa keluar, ika sangat2 berdoa semoga Allah merestui dan merahmati saudara-saudara kita di mesir. semoga Allah menurunkan pertolonganNya.

  ila nursalida said...

  ika: insyaAllah...amiiin. semoga bantuan Allah akan tiba jua.hanya Dia yng tahu saat ketikanya