::.Da' Sweet Friend Follows.::

Monday, March 8, 2010

sand storm

Home is a shelter from storms - all sorts of storms
~William J. Bennett

di suatu hari pada hujung minggu tidak lama dahulu, saya terasa seperti ingin having nap di siang hari. aktiviti ini adalah sangat jarang dilakukan. tiba-tiba bangkitnya saya dari tidur yang sekejap itu, suasana sekeliling sangat berbeza sekali. sangat berlainan. berwarna jingga seperti senja, tetapi jam baru menunjukkan pukul 3 petang.

cuaca menjadi warna oren. apakah maknanya ini? lantas housemate saya yang nan seorang itu memberitahu it was sand storm. kami dilanda ribut. ya, ia adalah ribut pasir.

pemandangan menjadi sangat kabur. angin bertiup membawa bersama debu-debu kecil berterbangan menjadikan cuaca berubah warna. sangat terkejut.

sahabat-sahabat lama di sini memberitahu, ribut pasir melanda petanda perubahan cuaca akan berlaku. bermakna, cuaca sejuk ini akan berakhir tidak lama lagi dan diganti dengan cuaca panas yang sangat panasnya tidak lama lagi. namun keadaan berangin dan kering itu pasti tetap akan ada.


selepas lebih kurang dua atau tiga jam ribut pasir pun berakhir dan keadaan menjadi seperti sediakala. namun apa yang paling tidak tahannya, ia meninggalkan debu pasir buat saya habuan bersenam menyihatkan jantung. sedang rumah masih baru, tanpa penghadang di bawah pintu debu2 halus ini juga dengan rela hati masuk dan menyelinap disegenap ruang lingkup kediaman yang saya diami bersama suami ini.uhuhuuuu


cuaca sudah kembali seperti sediakala. mujur di tingkap ada jaring- jaring kecil seperti ini. kurang sedikit keberhasilan debu di segenap ruang kediaman ini. kurang sedikit tetapi masih tetap ada.

mujur juga, ada penjaga kompaun kediaman yang selalunya pasti akan menjalankan kerja-kerja pembersihan selepas debu melanda segenap kawasan kompaund. tapi tanggungjawabnya hanya sekitar kawasan luar sahaja. dalam rumah, penghunilah harus bertanggungjawab sendiri....ngeee

sekian
ilalliqa' maassalamah

6 comments:

As Ahmad said...

wah! pengalaman hebat tak terkira ^^

ila nursalida said...

asma': yup, truely

mardeque said...

ila.. bila kita nak kawin ni...
kekdg rasa bosan la..hidup macam ni.
tetibakan ckp pasal kawin dalam blog orang..

ila nursalida said...

mardeque: mahu kahwin? insyaAllah bila jodohnya sudah sampey, adalh tu..harap bersabar ajeh yek...enjoyz la zaman bujang tuh...best ape...

mardeque said...

ahhaaha.. best tapi kekadg tu bosan..

ila nursalida said...

mardeque: kalau dah kawen pon ade tyme2 kekadang bosan gak,....rileks je arr..ajak ler bebudak sidang f lepak umah u...gi nengok wayang ke, men bowling ke..ape2 laaa...yg tak bosan