Distiny is not a matter of chance, it's a matter of choice;
it's not a thing to be waited for, it's a thing to be achieved.
William Jennings Bryan
it's not a thing to be waited for, it's a thing to be achieved.
William Jennings Bryan
sudah lama tak kongsi resepi. hari ini mari kita review sama-sama resepi begedil.
apa yang kita perlukan adalah,
1. kentang yang telah dibuang kulit dibelah empat (jika kecil) kalau besar belah lapan. digaul bersama garam secukup rasa dan digoreng separa empuk
2. isi ayam direbus dan diracik isinya. boleh juga masukkan bersama beberapa kepingan lobak direbus bersama. tambah garam secukup rasa ke dalam air rebusan.
3. beberapa biji bawang kecil dihiris nipis, dan digoreng sehingga garing. a.k.a bawang goreng
4. daun sup dan daun bawang diracik halus
5. satu biji telur diasingkan kuning dan putihnya
2. isi ayam direbus dan diracik isinya. boleh juga masukkan bersama beberapa kepingan lobak direbus bersama. tambah garam secukup rasa ke dalam air rebusan.
3. beberapa biji bawang kecil dihiris nipis, dan digoreng sehingga garing. a.k.a bawang goreng
4. daun sup dan daun bawang diracik halus
5. satu biji telur diasingkan kuning dan putihnya
cara membuatnya,
1. mula-mula sekali tumbuk ubi kentang dengan hirisan lobak yang direbus menggunakan lesung batu tangan. tumbuk sehingga lumat
2. kemudian masukkan ayam yang diracik dan tumbuk lagi sehingga agak lumat
3. keluarkan hasil campuran kentang kedalam mangkuk dan gaulkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang (saya tidak masukkan daun sup dan daun bawang sebab ketiadaan stok). perasakan dengan sedikit lada hitam dan lada putih.
4. masukkan sebiji kuning telur dan gaulkan sebati (kuning telur berfungsi untuk meng'gam'kan bancuhan agar mudah dibentuk). kemudian, bulat bulatkan bancuhan mengikut kesukaan anda. sesetengah orang suka leperkan setelah dibulatkan. kepada anda, terpulanglah.
5. panaskan kuali dengan minyak separa penuh. celupkan bebola kentang dengan putih telur dan goreng sehingga warna keemasan dan angkat. siap!
2. kemudian masukkan ayam yang diracik dan tumbuk lagi sehingga agak lumat
3. keluarkan hasil campuran kentang kedalam mangkuk dan gaulkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang (saya tidak masukkan daun sup dan daun bawang sebab ketiadaan stok). perasakan dengan sedikit lada hitam dan lada putih.
4. masukkan sebiji kuning telur dan gaulkan sebati (kuning telur berfungsi untuk meng'gam'kan bancuhan agar mudah dibentuk). kemudian, bulat bulatkan bancuhan mengikut kesukaan anda. sesetengah orang suka leperkan setelah dibulatkan. kepada anda, terpulanglah.
5. panaskan kuali dengan minyak separa penuh. celupkan bebola kentang dengan putih telur dan goreng sehingga warna keemasan dan angkat. siap!
1 comment:
Salam Ila,
Hari ni aku tlh berjaya membuat begedil ayam versi ko utk hidangan buka pose aku..hehe..terima kasih for d recipe..
Post a Comment