::.Da' Sweet Friend Follows.::

Thursday, November 10, 2011

sajian tradisi

Sajian tradisi
Warisan zaman berzaman

Dalam entri kali ini saya nak kongsikan respi mudah sajian tradisi orang lama. Tapi itulah, walaupun mudah kalau tak pernah cuba mungkin jadi susah juga. Saya nak kongsikan resepi lempeng tepung. Kalau disebelah barat mereka panggil pancake. Sesuai untuk hidangan minum pagi atau petang. Kalau dah bosan dengan menu cucur tepung, menu ini boleh menjadi pengganti.


Bahan-bahan;
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar / air
1 sudu teh garam

Cara membuatnya;

1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar -blender-. Kisar sampai sebati

2. Sediakan kuali tahan lekat~ non stick pan~, lengser dengan planta dan panaskan seketika dengan api kecil
* Non stick pan penting untuk mendapatkan permukaan lempeng yang cantik dan sekata*

3. Tuangkan satu atau dua senduk bancuhan (bergantung kepada saiz kuali dan ketebalan yang dikehendaki) di tengah-tengah kuali

4. Gelekkan kuali supaya bancuhan rata penuh

5. Biarkan seketika sehingga bancuhan masak sebelah dan balikkan.
* apabila bancuhan sudah tidak melekat pada kuali petanda lempeng sudah masak*

6. Masak sebelah lagi.

7. Angkat dan hidangkan.



Sesuai di makan dengan gula merah, sambal bilis, susu pekat manis atau apa sahaja mengikut kehendak dan selera masing-masing

Selamat mencuba!

2 comments:

Mila@Rimbun said...

nampak gebu lah Ila.. akak nyer lempeng selalu bertampuk2 hangus kakakaka.. tp Izzah suka oklah kan

ila nursalida said...

K.mila:terkejut gak ttb bc akk kte sy nmpk gbu.lmpeng yg gbu rupenye...heh,bncuhan cair n kne gne non stick pan mmg akn jd smooth gitu...