::.Da' Sweet Friend Follows.::

Sunday, August 21, 2011

resepi

practice make perfect

saya nak berkongsi resepi Ramadhan hari ini. sepanjang Ramadhan ini, kiranya agak banyak kali jugaklah saya buat menu ini. bila permintaan tinggi, produksi pun meningkatlah kan. bila latihan memberi impak kesempurnaan, makanya daripada tak pandai menjadi bertambah pandai. resepi yang ingin dikongsikan ini amat mudah. tapi sebelum tuh kene hafal tricknya dahulu.

bahan-bahan;
1) cecair (santan atau susu segar atau air)
2) tepung gandum
3) telur

sukatan;
nisbah 1 cecair kepada 3/4 tepung gandum
1 biji telur
contoh; 1 cawan cecair, 3/4 cawan tepung dan 1 biji telur, (kalau mahukan bancuhan lebih banyak, gandakan nisbah bahan)

dengan asas resepi tersebut, kita boleh pelbagaikan menu mengikut citarasa dan kemahuan.

menu 1; kuih cara manis

#langkah 1; ambil 3-4 helai daun pandan, kisarkan dengan bahan cecair dan tapis untuk dapatkan patinya
#langkah 2; campurkan pati pandan dengan telur dan tepung
#langkah 3; aduk sebati sehingga tiada ketulan tepung kelihatan-untuk pemudah cara gunakan mesin pengisar (blender)
#langkah 4; panaskan acuan kuih cara yang telah dilengser mentega dengan api sederhana kecil .
#langkah 5; tuangkan bancuhan ke dalam acuan
#langkah 6; letak setengah sudu kecil gula di tengah-tengah setiap bancuhan (seimbangkan gula mengikut tahap kesihatan)
#langkah 7; tutup acuan dengan tudung periuk dan biar seketika (sekitar 2 - 3 minit) sehingga masak (warna berubah dari asal)
#langkah 8; cungkil dengan hujung garfu atau lidi besi untuk keluarkan kuih dan hidang secara berpasangan.


{tambahkan pewarna hijau untuk impak greener}

menu 2; roti jala pandan dan serawa durian


#langkah 1; ambil 3-4 helai daun pandan, kisarkan dengan bahan cecair dan tapis untuk dapatkan patinya
#langkah 2; campurkan pati pandan dengan telur dan tepung
#langkah 3; aduk sebati sehingga tiada ketulan tepung kelihatan-untuk pemudah cara gunakan mesin pengisar (blender)
#langkah 4; panaskan kuali leper dengan api sederhana kecil
#langkah 5; tebarkan bancuhan menggunakan acuan roti jala atau menggunakan botol mayonis bermuncung tiga
#langkah 6; biarkan sekitar 2-3 minit sehingga masak, angkat dan gulung atau lipat mengikut citarasa kesukaan.

serawa durian atau juga dikenali dengan kuah durian membuatnya adalah sangat mudah mengikut versi saya.
##ambil beberapa ulas isi durian, masakkan dengan santan dan gula. tambahkan sedikit tepung jangung untuk kepekatan. jika sukar mendapatkan durian biji, panaskan 100gram lempuk durian, tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga larut dan tambah gula jika perlu. kacau sehingga lempuk mencair dan tidak bergentel##

sekian perkongsian

No comments: