this is a quick updates,
lets share a recipe
INGREDIENTS,
BAHAN-BAHANNYA,
2 cups fine sugar
2 cawan gula pasir
1/2 (half) cup plain water
setengah cawan air
2 cups coconut milk (thick)
2 cawan santan pekat
5 egg yolks
5 biji kuning telur
2 table spoon custard flour (mix with some water)
2 sudu besar tepung kastad (dibancuh dengan air)
1 pandan leave
1 helai daun pandan
BAHAN-BAHANNYA,
2 cups fine sugar
2 cawan gula pasir
1/2 (half) cup plain water
setengah cawan air
2 cups coconut milk (thick)
2 cawan santan pekat
5 egg yolks
5 biji kuning telur
2 table spoon custard flour (mix with some water)
2 sudu besar tepung kastad (dibancuh dengan air)
1 pandan leave
1 helai daun pandan
HOW TO MAKE IT;
CARA MEMBUATNYA;
1. put sugar in a pot on top of the stove with medium heat. cook till melted and add water bit by bit resulting a caramel sugar
masukan gula ke dalam periuk dan di letakkan atas dapur dengan api sedrhana.masak gula hingga mencair dan sambil itu masukkan air sedikit sedikit. ianya akan menghasilkan gula hangus
2. then, put coconut milk and stir till it combined well with the caramel
kemudian, masukkan santan pekat dan kacau sehingga menjadi sebati dengan gula tadi
3. let it cool for a while
biarkan betul-betul sejuk sebentar
4. then, put egg yolk, custard mix and pandan leave.
masukkan kuning telur, bancuhan tepung kastad dan daun pandan
5. simmer in a medium heat till it boiled
masak atas api sederhana hingga mendidih
6. off the fire and put aside. it will be thicken automatically after cooling process.
alihkan dari api dan biarkan sejuk. sekaya akan menjadi pekat dengan sedirinya
sekian,
taaada...!
taaada...!
2 comments:
sedapnya, nak order tp tak tau la bila nk mengambiknya heheh
zila: nak order ape? pau ke kaya?
Post a Comment